Att hyra bil – så fungerar försäkringarna

, ,

Många som åker på utlandssemester (eller inrikes också för den delen) behöver ofta hyra en bil för att ta sig runt smidigt och snabbt. För många kan det också vara ganska nervöst – särskilt om man besöker sydeuropeiska städer och ska köra med hyrbil i Rom till exempel. Italiens huvudstad och många andra städer längre ner på kontinenten gör ofta skandinaviska förare nervösa. Oblyga medtrafikanter, tutande utan någon klar anledning kombinerat med dålig lokalkännedom är nog en utmaning för de allra flesta bilförare.

När man för första gången ska åka i ett nytt land och möter ovannämnda utmaningar kan det vara skönt att vara bra försäkrad. De flesta seriösa firmor har koll på det här, men som kund är det alltid bra att veta mer för att säkerställa att man hyr på schyssta villkor. De allra flesta ser nog också hyrbilen som en möjlighet att spara pengar på genom att hitta ett bra erbjudande.

Många nervösa Rombesökare googlar nog exempelvis ”Billig hyrbil Italien” innan sin avresa. Som alltid är det dock viktigt att väga pris mot kvalitet – hittar man Italiens allra billigaste hyrfirma kan det vara värt att dubbelkolla försäkringarna som erbjuds.

CDW och TP de viktigaste att hålla utkik efter

De här två försäkringarna är de mest grundläggande, och man bör alltid säkerställa att de här två försäkringarna finns med i avtalet innan man skriver under någonting. CDW står för Collision Damage Waiver och innebär att du som kund inte är skyldig att stå för alla kostnader om en olycka skulle vara framme. Tack vare CDW behöver kunden endast betala självrisken – en summa som hyrbilsfirman i de flesta fall redan har fått i form av en deposition vid uthyrningstillfället.

TP då? TP står för Theft Protection (Stöldskydd) och försäkrar dig som kund mot stöldförsök eller faktiska stölder. Med den här försäkringen är det återigen endast självrisken som ska betalas om bilen stjäls eller skadas i samband med ett stöldförsök. Utan den här försäkringen kan den oturlige få en riktigt saftig räkning att betala.

Vet mer…

För dig som ska köra i Sydeuropa (framför allt Italien) finns det en del tänkvärd fakta att ha i åtanke.

  • De allra första motorvägarna byggdes i Italien
  • De Norditalienska vägarna är ofta i bättre skick än i de sydligare delarna
  • Motorvägarna är avgiftsbelagda – något som gör att en hög budget för underhåll av vägarna finns tillgängligt.

Källa ”Vet Mer…” : Wikipedia