Bästa knepen – Så sover du bättre på flygplanet

,

Att kunna sova gott på den längre flygresan fyller flera funktioner. Det handlar både om att restiden upplevs kortare och att man är utvilad när man kommer fram. Därmed är det lättare att kunna njuta av semesterresan eller vara fokuserad på kommande affärsmöte. Men det är ibland lättare sagt än gjort. Det finns däremot några knep.

Sova på flyplan

Packa rätt

Packa ett så litet handbagage som möjligt och de allra nödvändigaste sakerna (telefon, öronproppar m.m.) i en påse överst i handbagaget. Genom att ha ett litet handbagage ökar chansen att det får plats på hyllan ovanför dig. Därmed undviker du risken att behöva ha väskan under sätet framför dig. Att kunna sitta bekvämt och därmed kunna sträcka ut benen är en förutsättning för god sömn.

Välj rätt

Många upplever det lättare att sova om man har något att luta sig mot. Det kan därmed vara smart att boka en plats längst in vilket gör att det är lätt att luta sig mot ytterväggen eller ett fönster.  De platser som främst ska undvikas är de längst bak. Dessa kan nämligen inte fällas bakåt.

Skapa mörker

Med en sovmask skapas ett totalt mörker vilket gör att kroppen lättare går ner i varv. Dessa säljs på flygplatsen om de glömts att packas ner. Men det är betydligt bättre att köpa och testa sovmasken hemma i förväg då de finns i flera olika modeller. Om den inte sitter skönt kommer den knappast att ge någon förbättrad sömn.

Exempel: Tempur Sovmask

Sömnmedel?

Sömnmedel finns i olika styrkor och de receptfria kan köpas på välsorterade apotek. Det finns även hälsokostalternativ som kan ge liknande effekt

Exempel: Bioform God natt Örtdryck

Har du stora svårigheter med sömnen kan kontakt med läkare ske som därmed avgör om de starkare medicinerna ska skrivas ut. Det är däremot mycket sällan som läkare skriver ut sömnmedel enbart inför en flygresa. Överlag är man ganska försiktig med att ordinera denna medicin.

Hörlurar är bättre än öronproppar

Öronproppar är enkla att ta med och tar mycket liten plats. Men det är ofta bättre att köpa in ett par riktigt bra hörlurar. Välj då ”gaminglurar” d.v.s. de som är omslutande kring öronen och har stora kåpor. Dessa stänger ute ljudet mycket effektivt samtidigt som de kan kopplas in till MP3-spelare eller telefon för behaglig bakgrundsmusik.

by