Bra fototips inför semestern

,

Att resa är en upplevelse som kan vara svår att fånga genom en bild. Hur träden prasslar i vinden, folkvimlets surr och hur vågorna slår in mot stranden – miljöerna som du reser i är unika, och med bra fotografier kan de återupplevas även på hemmaplan. Hur ska man bära sig åt för att få bästa möjliga resebilder då? Experten tipsar på expressen:

Kameratyp

Enligt Binge Eliasson, fotograf, är en allväderskamera bra på resan för de allra flesta sammanhang. Allväderskameran är, precis som namnet kanske antyder, vattentät. Ofta klarar de upp till 10 meters djup, något som möjliggör vackra bilder från till exempel snorklingen. Den är inte bara vattentät – en allväderskamera är generellt sett även mycket stöttålig.

Tappar man kameran på stranden behöver man alltså inte vara orolig. Fallet har den med största sannolikhet klarat, och sanden, som man vanligtvis inte vill lägga en kamera i, kan helt enkelt spolas av.

Funktioner

Enligt Binge finns det tre väsentliga funktioner att ha i åtanke när man väljer kamera:

  • Genomsiktssökaren – När man exempelvis ska fota i starkt solsken (vilket man för det mesta hoppas på när man åker på semester), kommer genomsiktssökaren till användning. Genomsiktssökaren är hålet som man tittar i när man tar en bild. Till skillnad från bland annat LCD-display påverkar inte omgivningens ljus förmågan att se vad man fotar. Tips för dig som har läsglasögon – de kan oftast justeras så att du inte behöver ta av dig dem.
  • Blixtfotografering – Visserligen väldigt subjektivt, men Binge själv föredrar en kamera där blixten hoppar upp genom ett snabbt knapptryck. Det går nämligen fortare så, menar han. Kameror där man med hjälp av digitala menyer måste ställa in blixten tar för lång tid och gör att man kan missa fototillfället. Det allra bästa är en separat blixt som man fäster på kameran – detta är dock kanske inte det smidigaste att ta med sig på semestern.
  • Vidvinkelzoom – En vidvinkelzoom är mycket användbar på resan. När man vill få med så mycket som möjligt av stranden eller en sevärdhet, är den här funktionen till god hjälp. Vidvinkelzoomen är precis vad det låter som. Leta efter ett vidvinkelobjektiv som sträcker sig mellan 28 och 150 mm. Tänk på: Desto större vidvinkel, ju sämre kvalitet.

När man kommer hem

När man har varit ute på resan och tagit riktigt bra bilder kan det kännas tråkigt att de hamnar i ett fotoalbum eller på ett minneskort någonstans. Ett tips är att få ut mer av dina bilder, gärna genom att framhäva dem på ställen där de syns varje dag.

Ett klassiskt tips är att sätta upp de på kylskåpet, ett trendigare tips är att printa det bästa fotografiet på canvas. Att printa eget canvas foto är idag mycket smidigt och enkelt. Det finns även stort utbud av tryckerier på nätet.

by