Flyga luftballong – Mäktig naturupplevelse

,

Att upptäcka naturen är häftigt och det finns minst sagt många vackra platser att utforska bara i Sverige. Här kollar vi närmare på hur det är att flyga luftballong – en stämningsfull, mäktig och härlig naturupplevelse för den äventyrlige.

Starta luftballongen

Historia

Luftballongens historia sträcker sig hundratals år bakåt i tiden. Den första turen i Sverige ägde rum 1806 och på den tiden användes luftballongerna främst vid stora evenemang och i samband med olika typer av expeditioner. En mycket välkänd sådan är Andrées polarexpedition, som pågick mellan åren 1896–1897. Dessvärre gick resan inte som den skulle och samtliga tre passagerare omkom. Först 1930 hittade man dess kvarlevor på Vitön utanför Svalbard.

Ballongerna har utvecklats mycket sedan dess och idag är tillhör ballongflygning ett av dom säkraste sätten att färdas i luften. Ballongerna används flitigt i upplevelsebranschen snarare än som en luftfarkost för längre resor och tusentals passagerare kan bocka av ballongflygning på sin ”bucket list” varje år.

2 småttingar väntar i luftballongen

Mer om att flyga ballong

Att befinna sig i korgen på en luftballong, långt ovan jordens yta, är en upplevelse utöver det vanliga. Här får man chansen att uppleva både välkända och outforskade områden ur en ny synvinkel – från luften. Utsikten sträcker sig långt och det är något speciellt med att sväva fram tyst bland molnen.

Luftballongsturer finns tillgängliga på många olika platser i Sverige men även utomlands för den som vill passa på att uppleva ett nytt land från ovan. Som deltagare i upplevelsen är det vanligt att man får hjälpa till att förbereda ballongen för start, och på landningsplatsen hålls i regel en traditionsenlig dopceremoni.

Under ceremonin döps samtliga passagerare, inklusive piloten, efter landningsplatsen – en tradition som även den har funnits sedan långt tillbaka.

Vilken plats väljer du?
För den som gillar häftiga naturupplevelser kan en tur i luftballong vara ett roligt och annorlunda sätt att ta sig an nya äventyr.

Ballongturer i Sverige finns bland annat att tillgå i Stockholm, Göteborg, Malmö och Lund och varje flygning är unik. I en kustnära stad kan man från luften se hur horisonten breder ut sig långt där borta och i en större stad hur takåsarna på kända så väl som okända byggnader passerar under korgen. Att färdas i en luftballong är en mäktig naturupplevelse som bjuder på både höjd, utsikt och en pirrande känsla i kroppen.

by