Kungsberget – Skidåkning bara 2 timmar från Stockholm

Kungsberget ligger 4 mil från Gävle vilket innebär att man kan åka hit på 2,5 timmar från Stockholm. I och med att liftarna öppnar 9.30 går det alltså att åka hit över dagen utan några större problem. Det är därmed en av de närmaste större skidanläggningarna för de som bor i Stockholm.

Boende:

Hur nära backarna vill du bo? Precis i anslutning till backen ligger ett större lägenhetsområde där man bor mycket bekvämt. Dessa är anpassade efter vad skidåkare eftertraktar med närhet till backen, bastu och skidförvaring. De flesta har även stort och rymligt kök med diskmaskin och annat som behövs för en enkel matlagning. Det är helt enkelt bara att ta på sig skidorna på morgonen och staka sig 20 meter till backen, glida ner för den och fram till liftkön. Smidigare boende än så är svårt att boka.

Vill du hellre njuta av naturen är det en stuga som ska bokas. Det finns flera privata uthyrare i området som det tar 5 – 15 minuter att åka till från backen. De flesta av dessa stugor kan bokas via Kungsberget.se vilket är en smidig lösning då även all annan information kring skidsemestern hittas där.

Utförsåkning

Skidåkning:

I anläggningen finns en liten barnbacke som passar utmärkt för de allra minsta eller de som vill lära sig åka skidor. När man sedan börjat hitta stabiliteten är det de ordinarie backarna man kan gå till. Här finns sex knappliftar som främst är inom barnområdet, tre ankarliftar samt tre stolliftar som tar åkarna till de högre delarna av backarna.

De flesta backar är gröna men det finns även gott om både blåa och röda backar. De som vill ha lite mer utmaning väljer någon av de tre svarta backarna. Via hemsida kan man se vilka backar som öppna vilket är en rekommendation på försäsongen. Kungsberget brukar nämligen öppna relativt tidigt men då inte med alla backar igång på en gång.

Liftkort:

Liftsystemet är uppbyggt av ett så kallat keycard. Har du ett sedan tidigare kan detta laddas inför åkningen. I annat fall måste ett nytt keycard köpas in vilket kostar 50 kr. Har du redan keycard går det enkelt att ladda på detta med passande liftkort via deras app. Därmed kan man bestämma sig nära inpå vilket kort som ska köpas. Eller varför inte låta föräldrarna betala på distans för barnen som är på läger?

 Hyra:

Självklart går det att hyra skidutrustning på plats. Men det är inte bara skidor, stavar och hjälmar som kan hyras. Har du inte skidkläder så som täckbyxor och skidjacka går detta även hyra.

by