Planera resan

,

Oavsett om du ska resa jorden runt, i Europa eller inrikes finns det en del saker man bör tänka på innan man ger sig ut på vägarna. För att resan ska gå så problemfritt som möjligt är det bra att vara ute i god tid med de flesta aspekterna av resan. Vill man dessutom resa på budget och spara pengar lönar det sig ännu mer att vara ute i god tid då man ofta kan hitta bra erbjudanden på hotellrum och flygbiljetter.

Hitta de billigaste biljetterna

Oavsett om man ska resa med tåg, båt eller flyg är det här momentet viktigt att vara ute i god tid med. Oftast stiger priserna markant ju närmre avresedatum man beställer. Naturligtvis kan man också välja att satsa på stand-by där man kan komma undan till ett bra pris. Stand-by är dock ganska riskfyllt och bör endast göras om man kan vara flexibel med avresedatumen.

För flyg är sökmotorer som jämför flygpriserna ett bra alternativ. För båt och tåg är det bästa att kolla upp de enskilda bolagens hemsidor.

Reseförsäkring

Att ha en reseförsäkring är otroligt viktigt – det finns många skräckhistorier om svenskar utomlands som inte har haft koll på reseförsäkringen och därmed inte kunnat ta sig hem eller inte fått rätt vård.

Ska man åka på en väldigt lugn semester i säkra länder kan det räcka med en bra hemförsäkring. Olika försäkringsbolags erbjudanden täcker olika mycket, och det gäller att ha koll på vad just ditt försäkringsbolag säger om resor.

Ska man ge sig iväg på en längre resa med fler aktiviteter är en bra reseförsäkring dock oerhört viktigt. Då hemförsäkringen oftast bara räcker i resans 45 första dagar utsätter man sig för stora risker när dessa dagar har passerat.

Resesajten Destinavo.com har listat vad en bra reseförsäkring behöver innehålla, bland annat:

  • Kundservice dygnet runt (för att slippa prata med en maskin)
  • Bör gälla i de allra flesta av världens länder
  • Finansiellt skydd om ett företag vars tjänster du använt dig av utomlands går i konkurs