Resa till Costa Rica!

,

Costa Rica ligger nästan längst söderut i Centralamerika bara 10 grader ifrån ekvatorn, mellan Nicaragua i norr och Panama i söder. Landet är unikt i regionen då det är en stabil demokrati sedan 1949 och var samma år först i världen med att helt avskaffa militären. Istället har Costa Rica lagt alla pengar på att bygga upp ett välfärdssamhälle med samma system som Sverige vad gäller fri skolgång, sjukvård och tandvård. I kombination med underbar natur, varmt klimat året om och hög utbildning och rankas idag Costa Rica som ett av världens lyckligaste länder. I Gallups undersökning från 2014 rankas landet som världens näst lyckligaste land. Sverige kommer först på en åttonde plats i denna undersökning. Landets slogan ”Pura vida” (fritt översatt till rent liv) stämmer in väl på både Costa Rica och de som bor här.

Det finns massor med anledningar att besöka Costa Rica och förutom det trevliga folket är landets underbara natur en av landets största resurser. Trots att landet inte upptar mer än 0,1% av jordens totala landmassa så finns inte mindre än 5% av jordens olika djurarter och 6% av jordens alla växter här. En fjärdedel av landets yta är nationalparker eller skyddade områden (mer än något annat land i världen) vilket gör att du med lite tur kan se kolibris, apor, leguaner, sengångare mm bara genom att gå ut i hotellets trädgård.

Tortuguero river delta and rainforest
Tortuguero river delta and rainforest

Med Stillahavet i väster och Karibiska havet i öster och den mäktiga bergskedjan där emellan bjuder Costa Rica på mängder med olika natur och upplevelser. Du kan under en resa här bada i karibiska havet på morgonen och besöka en vulkan på eftermiddagen. Dagen efter kan du vandra i en molnregnskog och sedan avsluta med att bada i Stillahavet i solnedgången.

Det finns som sagt massor med aktiviteter och utflykter att göra i Costa Rica men en oförglömlig upplevelse är att besöka Tortuguero nationalpark som ligger upp i nordöstra hörnet av Costa Rica. Man kan besöka denna nationalpark året om och parken är den mest artrika av alla nationalparket i Costa Rica. Det som dock verkligen gör det värt ett besök är att besöka parken när någon av de olika arterna av jättesköldpaddorna har sin äggläggningssäsong.

Leatherback Turtle
Leatherback Turtle

Under den perioden får man möjlighet att åka ut med guide under natten och vandra på stranden medan jättesköldpaddorna kommer upp på land för att lägga sina ägg. Detta är en otrolig upplevelse då Letherback sköldpaddan kan bli upp till 2 meter lång och väga 700kg. Men även om man inte får se detta så är Tortugueros floddelta en underbar djur- och naturupplevelse som jag starkt kan rekommendera.

Vill man ha mer sol och bad så finns det gått om stränder att välja mellan då Costa Rica har 1228 km av kustlinje fylld med underbara stränder att besöka. Hyr man bil och kan åka lite på egen hand så finns det stor chans att man kommer till en strand som ni får helt för er själva. Vi hjälper er mer än gärna med er resa till Costa Rica!

Conchal beach between Flamingo and Tamarindo is one of the country's best beaches
Conchal beach between Flamingo and Tamarindo is one of the country’s best beaches

Johan Avander

Arbetar sedan 10 år tillbaka med att skräddarsy resor till Costa Rica på företaget Swetours.com etablerat i Costa Rica.

by