Sankt Peterskyrkan

,

Det är troligtvis Europas mest kända kyrka, möjligen slagen av Notre Dame, och den är ansiktet utåt för världens minsta land. Sankt Peterskyrkan är inte bara en av Roms mäktigaste syner, det är också en av de mest välbesökta platserna i staden. Varje år vallfärdar hundratusentals (ja kanske miljoner) katoliker och turister till kyrkan som är den katolska kyrkans högborg.

Sankt Peterskyrkan, eller Basilica di San Pietro som den egentligen heter, stod klar 1626 och då hade byggnationen pågått i inte mindre än 120 år. Med andra ord hann många påvar väljas och avlida under tiden som den stora basilikan byggdes. Det blev till slut påve Urban den åttonde som fick den stora äran att inviga kyrkan.

Om kyrkans otroliga fasad är imponerande så är det ingenting mot synen du möts av när du kommer in i kyrkan. Här finns 800 kolonner, 390 gigantiska statyer och inte mindre än 45 altaren. Ja alla de arkitekter som var inblandade i bygget måste ha tänkt att när en kyrka väl ska byggas, så ska den byggas ordentligt.

Sankt Peterskyrkan
Bild från Wikipedia

Sägs vara Petrus viloplats

Det som vi idag känner som Sankt Peterskyrkan är namngiven efter aposteln Petrus, Jesus mest lojale lärjunge. Det är också här i Sankt Peterskyrkans krypta som aposteln sägs ligga begravd. Petrus led martyrdöden någon gång runt år 64 och korsfästes upp och ner. Aposteln såg sig inte värdig att korsfästas på samma sätt som Jesus. Enligt historierna ligger han nu begravd under kyrkans Cenfessio – det stora utrymmet i mitten av kyrkan. Ovanför finns det stora högaltaret som endast påven får predika från.

Det stora högaltaret är dock inte det enda kända verket i Sankt Peterskyrkan. Här finns också Michelangelos skulptur Piéta som föreställer jungfru Maria med den döde Jesus i sina armar. Ett av Michelangelos första verk och framför skulpturen är det alltid smockat med folk.

För oss svenskar är det också extra intressant att besöka Drottning Kristinas grav. Hon är nämligen begravd i Sankt Peterskyrkan. För den som behöver fräscha upp sina historiekunskaper så abdikerade Drottning Kristina från den svenska tronen år 1654. Hon flyttade därefter till Rom där hon levde sina sista dagar som katolik.

Fun fact: Visste du att Sankt Peterskyrkans kupol är 42,34 meter i diameter? Det är ynka 86 centimeter mindre än kupolen som återfinns i en annan känd kyrka i Rom: Pantheon.

Får du möjlighet ska du ta dig till Vatikanstaten och besöka Sankt Peterskyrkan. Du kommer häpna över alla fantastiska syner du möts av. Här kommer du få se skulpturer och arkitektur av kända människor som Michelangelo och Bernini. Har du tur kanske du till och med får en glimt av påven!

by