Shoppingresa för reservdelar till bilen

,

Att alkohol är betydligt billigare i Tyskland än i Sverige är något som de allra flesta vet. Av den anledningen anordnas till och med turistresor till landet för att underlätta inköp av dessa drycker. Men det är inte bara alkoholen som är billig där utan även bilar och bildelar. Ibland kan det alltså vara lönsamt att åka till ett annat land för att köpa reservdelarna. Men undersökningar visar även att det är möjligt att få samma låga pris på internationella webbplatser.

Tyskland billigare än Sverige

I en undersökning som tidningen Teknikens Värld genomfört visade det sig att priserna var extremt olika. Ett exempel är en fjäder till BMW X3. Denna kostade vid undersökningstillfället tre gånger mer för den kund som går till Mekonomen som för den som tar sig till Tyskland och köper från en av de reservdelsföretag som finns där. Nu bör man lägga till att priset på denna fjäder inte väger upp priset för och tiden det tar att resa till Tyskland. Men trots allt är skillnaden mycket stor i pris. I detta fall kostade fjädern i Tyskland 1219kr medan samma produkt kostade 370kr i Tyskland.

Undersökningen visade överlag att svenska reservdelar är betydligt dyrare än exakt samma produkter i Tyskland.

Orsaken till undersökningen var ett läsarbrev som skickade till tidningen där läsaren berättade om vilka enorma prisskillnader han upptäckt. Läsaren hade behov av att byta bromsar på sin BMW X3 (2008). Mekonomen ville ha 6898kr för dessa medan han fick samma saker från olika reservdelsföretag i Tyskland för ca 2500kr. Med så stora skillnader i pris kan det inte bara vara trevligt att åka på ”shoppingresa” för att köpa bildelar. Det blir betydligt billigare. En resa kostar knappast över 4000kr och den som åker ner med bil eller minibuss kan lätt köpa på sig produkter som gör att man sparar över 10.000kr.

Resa eller inte resa?

Men behöver man åka ner till Tyskland för att få dessa priser eller går det att handla online?

Som vanligt handlar det om att jämföra priserna och även räkna in frakt i priset. En del butiker erbjuder vissa billiga produkter medan andra fokuserar på andra.

Fördelarna med att köpa online är att slipper resan. Men nackdelen är att man inte kan känna på produkterna på samma sätt. Jämföra och diskutera med försäljaren. Frågan är vad man prioriterar högst.