Visserligen går det att betala resor på avbetalning eller teckna ett privatlån för att få råd med resan. Men det medför oftast en hel del avgifter i räntor, uppläggningsavgifter och aviavgifter.
Det bästa, rent ekonomiskt, är att försöka spara ihop pengarna. Är det många år (5-10år) till resan ska bli av kan aktier eller fonder vara ett bra alternativ.
Däremot bör man minska andelen värdepapper ju närmare man kommer den dagen då resan ska betalas. Risken är annars att man måste sälja precis när de sjunkit i värde. Är det kortare tidsperiod kvar är det vanligare att spara till resan på ett sparkonto.
Vilket sparkonto ska man välja?
Den högsta räntan kan man få ett sparkonto utan insättningsgaranti. En av de bästa räntorna som gick att få år 2017 var 10% per år. Men då var man även tvungen att binda pengarna under tre år.
Nackdelen med denna sparform är att pengarna binds helt under dessa tre år. Man måste alltså sätta av en större summa på en gång och kan inte månadsspara till ett sådant konto. Dessutom tar man en risk genom att kontot inte har insättningsgaranti. Skulle företaget som erbjuder detta konto gå i konkurs kan man förlora de insatta pengarna.
Nästa steg är att välja ett sparkonto, utan insättningsgaranti, som har fria insättningar och uttag. I mars 2017 var den högsta ränta som gick att få ett sådant konto 6,5% per år. Med detta konto kan man sätta in och ta ut pengarna som man vill. Men de är fortfarande inte säkrade via statlig insättningsgaranti.
Ett steg lägre i räntetrappen är att välja ett konto som har insättningsgaranti. Med bindningstid går det att få en ränta på ca 1% om man binder pengarna några år. Väljer man istället ett konto där pengarna kan sättas in och tas ut valfritt antal gånger får man räkna med en ränta på ungefär hälften dvs. 0,5% (mars 2017).
Det är alltså stor skillnad i räntesats som går att få. Men det är även stor skillnad i den risk man tar.