Tanzanias nationalparker

,

Tanzania, som ligger i Östafrika, gränsar till bland annat Kenya och Uganda och har en lång kustremsa mot Indiska Oceanen. Vill man se storslagen natur och ett sprakande djurliv är det här en utmärkt destination att ge sig iväg mot. I norra Tanzania finns också ett av världens högsta berg – Kilimanjaro – vilket säger ganska mycket om landskapen som finns att njuta av i det här fantastiska, men ibland lite bortglömda, resmålet. Tar man sig hit gör man rätt i att besöka någon av landets nationalparker. Beroende på vilka preferenser man har kan olika parker passa olika bra.

Lake Manyara National Park

Laka Manyara är en av Tanzanias minsta nationalparker, och även om många skippar att stanna här är det en riktigt speciell plats att besöka. Under regnperioden kan man till exempel se miljoner flamingos som kan ses på mycket nära håll. Förutom flamingos är fågellivet i övrigt mycket rikt.

En annan sak som gör det värt att besöka den här parken är att se de trädklättrande lejonen. Visst klättrar lejon ibland i träd i vissa andra parker också – men här är det en riktig specialitet.

Gombe Stream National Park

Den här parken är ännu mindre än Lake Manyara, men är värd att besöka om man gillar schimpanser. En rik schimpansbefolkning finns här att beskåda, och ger man sig ut tidigt på morgonen är det nästan garanterat att man få en bra skymt av dem. En annan sak som gör det värt att åka hit är vattenfallet Kakombe och det faktum att det är möjligt att bada i sjön eftersom inget farligt djurliv så som krokodiler och flodhästar finns i vattnet.

Ngorongoro

Det här området finns med på Unescos världsarvslista och bör absolut inte missas. Parken kan nästan bara beskrivas med generösa superlativ – storslaget, hänförande och oförglömligt. Tanzania guiden har på sin sida en bra sammanfattning över hur parken kan upplevas. Här finns även mer information och fakta om Tanzania i övrigt.