Ungern är mer än Budapest

,

Ungern är det centraleuropeiska land som med sitt säregna språk och sin enastående kultur börjat locka allt fler internationella turister.

De flesta väljer att göra ett kortare besök i Budapest och besöka de klassiska platserna och njuta av de berömda baden. Men Ungern har så mycket mer att erbjuda och nedan presenteras några andra städer och platser.

Györ

I nordvästra Ungern, nära den slovakiska och österrikiska gränsen, ligger staden Györ som med sina turistvänliga gågator och barockinspirerade arkitektur lockar besökare. Det tar enbart en och en halv timme att ta sig till staden med tåg från Budapest och kan vara ett fint komplement till besöket i landets huvudstad.

Kecskemét

Kecskemét är orten som tilltalar den publik som är intresserad av både konst och historia. I staden finns ett flertal museer och mycket av arkitekturen är inspirerad av art nouveau. Orten ligger mitt i den region där man odlar som mest frukt i landet och det resulterar i att man har ett flertal olika fruktlikörer som kan vara intressanta för en konnässör av alkoholhaltiga drycker.

Eger

Om man vill besöka en av rikets äldsta och mest färggranna orter är det Eger man ska bege sig till. I Staden finns det runt 200 historiska monument som inkluderar ett slott och en fjortonsidig minaret.

Grottorna i Aggtelek

De mest berömda grottorna i Ungern ligger i Aggteleks nationalpark, den första nationalparken i landet, som ligger i nordöstra delen av landet på gränsen till Slovakien. Detta är kalkgrottor som formats av lågt stående hav för fler hundra millioner år sedan. Grottorna är en del av UNESCOs världsarv. Det finns över 260 olika grottor att besöka. Tröttnar man på att klättra i dem kan man alltid besöka kyrkoruinerna av Háromhegyi Pálos och klostret nära Martonyi.

Floden Donau

Floden Donau flyter genom stora delar av Europa och om man väljer at åka båt på denna flod kan man i Ungern välja att hålla sig till partiet mellan de historiska städerna Szentendre, Visegrád och Esztergom.

Szentendre är känd för sin sydeuropeiska känsla med många konstnärer och museer. Visegrád stoltserar med ett litet slott och ruinerna efter ett tidigt renässanspalats. I Esztergom finner man St Adalbert som är landets högsta byggnad.

Besök i dessa tre städer ska ses som grädden på moset med tanke på att själva resan med Donau är huvudattraktionen som egentligen klarar av att hålla resenärens intresse i sig själv.

by