Varför västkusten?

, ,

Sverige är ett långsträckt och mycket vackert land. Varför ska man välja att åka just till västkusten? Jo, för att västkusten förknippas med ett konstnärligt sommarparadis hela året om. Det mäktiga havsmotivet och ljud från havets vågor har blivit till sinnrika scener i oändligt antal filmer, på västkusten upplever man den äkta varan.

Att besöka ett spa på den sköna västkusten är mer än att bara ta hand om sig själv, det är en inspirerande semesterhyllning till kropp och själ. Är det inte sommar? Då skänker västkusten ett löfte i atmosfären, att sommaren snart kommer åter.

Njut

Konstintresserade väljer västkusten

Västkusten har länge varit hemvisten och besöksmålet för många konstnärer. Mest kända är kanske Göteborgskoloristerna som avmålade Bohuslän och Göteborg med stor färgprakt i avbildande landskapstolkningar.

Från västkusten härstammar även Halmstadgruppen som även de hyllade västkusten, men genom mer surrealistiska drömbilder. Det som förenar de båda skilda konstgrupperna är att det handlar om västkusten. Möjligen beror konstnärernas intresse för västkusten på det unika ljuset som uppstår av att solen går ner i havet. Ett ljus som också påverkar hur vi upplever färger.

Konsten och kreativiteten är levande på västkusten än idag. Ett turistmål att rekommendera vid vistelse på västkusten är att besöka Nordiska akvarellmuseet. Man kan också hålla ögonen öppna på om Valands begåvade konststudenter har någon utställning öppen för besökare.

Den som själv önskar utöva konstnärliga aktiviteter har dessutom bästa chanser att göra så på västkusten. Fånga havets vågar en stormig dag med kameran, varför inte laborera med slutartiden för att nå önskade effekter.

Fota

Ställ dig med skissblocket och teckna solnedgången eller måla en abstrakt akvarelltavla där du försöker fånga färgernas skiftningar i västkustens magiska ljus. Att sätta ord på det man känner i dikter och noveller är också en kreativ utmaning att utveckla sinnena med.