Världsarvet Höga Kusten – en besöksguide

,

Har du aldrig rest norrut på semester kanske det är dags nu. Världsarvet Höga Kusten erbjuder vacker natur och världens högsta kustlinje. Hit kommer många turister från hela världen men ändå är det en relativt outforskad plats bland många svenskar. Här kan du läsa mer om Höga Kustens pärlor.

Varmt välkomnande av Höga Kusten-bron

Man kan säga att världsarvet Höga Kusten börjar där den välkända bron tar vid. Ett hantverk som stod färdigt 1997 och som sträcker sig 180 meter ovanför Ångermanälven. Bron, som är en hängbro, är en av världens elfte längsta och är minst sagt en sevärdhet i sig.

Höga Kusten bron

Cred: Wikimedia

Ett tips är att besöka Hornöberget, som finns vid brons norra fäste, för att beskåda den upplysta bron när det mörknat ute. Här finns även en stor lekplats, restaurang, hotell och café.

Första stoppet: Skuleberget
Drygt fem mil norr om bron ligger Skule och det välkända Skuleberget. Här erbjuds både klättring och vandring för att ta sig till toppen – där utsikten får en att nästan tappa andan. Passa på att ta en fika i toppstugan medan du njuter av vyerna.

Intill berget finns Naturum, Skuleskogens nationalpark med vackra vandringsleder, samt Skule naturscen. Scenen, med berget som reser sig alldeles bakom, blev 2020 utsedd till Årets Konsterplats och här hålls många musikevenemang med många kända artister – speciellt under sommaren.

Naturupplevelser utöver det vanliga

Naturen och miljön i Höga Kusten är världsunik och det finns många sätt att uppleva den. En tur upp på Skuleberget är ett av sätten och att vandra en eller flera etapper längs Höga Kusten leden ett annat. Här finns bland annat Slåttdalsskrevan – en vandring som passar för hela familjen.

Det går även att uppleva den Höga Kusten från havet – båtturer finns att hitta till och från flera orter, så som Högbonden och Ulvön. På flera av turerna finns en guide som bjuder på intressant historia längs vägen.

Guidade turer och provsmakning av gin och whiskey

För finsmakaren finns två platser väl värda ett besök – Hernö Gin och High Coast Whiskey.

Hernö Gin ligger i den lilla byn Dala utanför Härnösand och är idag Europas mest prisbelönta gindestilleri. Här erbjuds guidade turer i unik miljö, spännande evenemang och provsmakning för den som vill.

Whiskytunnor i lång rad

Cred: Highcoastwhisky.se

High Coast Whiskey (tidigare Box) finns beläget norr om Höga Kusten bron, i Bjärtrå, och har också tagit emot fina priser och utmärkelser. Whiskeydestilleriet erbjuder likt Hernö Gin guidade turer, provsmakning och andra evenemang.

by