No Map – Just app (Bästa appen på resan)

,

Även om bilkartor och turistkartor fortfarande ges ut i pappersformat så är det en kartform som sakta men säkert försvinner. Det som istället växer är appar och tekniska lösningar. En del kräver att man har internetuppkoppling medan andra fungerar även för de som är offline. Expressen testade år 2014 flera kartappar och satte getingar på dessa som betyg. Vinnare? Inte helt oväntat Google Maps.

Google Maps

På en femgradig skala gav Expressen Google Maps just en femma. De tre kartlägen som går att välja på är satelitläge, gatuvy och hybridläge. Därmed kan man lätt se hur naturen är uppbyggd, eller skapa sig en uppfattning om vägen till den närmsta restaurangen.

En stor fördel med Google Maps är att den är uppbyggd källkod som kan appliceras i andra appar och nätbaserade lösningar. Ett exempel är att det går att se världskartan online och där har möjligheten att zooma in specifika länder eller städer.

Appen har en tydligt GPS-funktion som hjälper dig att hitta rätt om du behöver vägledning. Antingen med tydliga instruktioner på skärmen, eller via en röst (går även att få bägge).

Google Maps över Europa, en helt normal Europa karta … dvs nordligaste Sverige, Finland och Norge är inte med – Titta på någon internationell väderleks eller nyhetskanal så brukar det ofta se ut på detta vis 🙂

iReturn

En app som hjälper dig att hålla vad du lovar om du säger ”Vi ses här om en timme”. Markera var du är på en karta och appen hjälper dig sedan att hitta tillbaka till exakt den platsen vid ett senare tillfälle. Den anger även hur långt det är dit och hur lång tid du kan räkna med att det tar. Egentligen går det att göra exakt samma sak med Google Maps men skillnaden är där att man måste ange platsen med text, dvs vilken gata man vill till.

Flightboard

Nej, detta är inte en kartapp. Men den får ändå komma in på denna lista då den är fantastisk för de som ska ut och flyga. Ange vilken flygplats du vill hämta information från och få sedan informationstavlan direkt i mobilen. Där kan du se avgångar, ankomster och förseningar. För några kronor förenklas resan betydligt. I alla fall om resan innebär flyg…